Kodaly Zoltán Alapiskola

Dunaszerdahely

  

Elsős leszek

„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni,

 hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét,

 megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.”

Szentgyörgyi Albert

Tisztelt Szülők!

A beíratás alkalmából a Kodály Zoltán Alapiskola leendő elsős pedagógusai köszöntik Önöket nagy tudósunk szavaival, melyet egyben hitvallásunknak tartunk.

A koronavírus - járvány miatt elmaradt az Iskolahívogató beíratási programunk, az iskola előkészítő foglalkozás az óvoda nagycsoportjai számára, a szülői értekezleten való személyes találkozás, a leendő elsősök és szüleik látogatása az iskolánkban. Így nem tudtuk bemutatni iskolánkat és az első osztályban folyó oktató – nevelő munkánkat.

Tudjuk, hogy ilyenkor a szülőkben felmerül az aggódás, feszültség, a sok fel nem tett kérdés, amit az ismeretlentől való félelem okoz. Ennek eloszlatása érdekében osszuk meg Önökkel néhány gondolatunk.

A legfontosabb a gyermek – célunk olyan osztályközösség kovácsolása, ahol a gyermek biztonságban van, jól érzi magát, ahol megtanulják tisztelni, segíteni, elfogadni egymást.

Fontos feladatunk az alapismeretek átadása, az olvasási-, számolási-, íráskészség fejlesztése, a mozgás és az alapvető emberi értékekre való nevelés, a gyerekek képesség szerinti oktatása, nevelése, a differenciálás, tehetséggondozás. Mindezt a játék kihasználásával tesszük, ami a gyermek természetes tevékenysége.

Feltételezzük, hogy minden szülő azt szeretné, hogy boldog, kiegyensúlyozott elsős gyermeke legyen. Mit tegyen a szülő ennek érdekében?

A legfontosabb, hogy a gyermek örömmel várja az iskolakezdést. Nem szabad fenyegetni, ijesztgetni a gyermeket az iskolával, tanulással. Növelni kell a gyermekek önbizalmát és önállóságát. A következő fontos feladat a pontos napirend kialakítása, betartatása.

Nagyon fontos, hogy iskolakezdésig játsszanak, hallgassanak mesét, számlálgassanak, csoportosítsanak, rajzoljanak, színezzenek, gyurmázzanak, és sokat beszélgessenek. Gyakorolják az óvodában elsajátított higiénés szokásokat és önkiszolgáló tevékenységet.

Tisztában vagyunk azzal, hogy minden gyermek más és más. Vannak, akik ügyesebbek, bátrabbak, önállóak és vannak, akik nem. Mi, pedagógusok mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden kisgyermek a saját tempójában tudjon haladni és fejlődni.

Próbálunk olyan feltételeket teremteni, hogy a gyermekük kedves, barátságos, családias légkörű iskolában tanulhasson és örömmel járjon iskolába, hogy minden kisgyermek megtalálja a saját helyét a közösségben, megtalálja a barátait.

 

Várady Zsuzsanna, módszertani vezetőKEDVES JÖVENDŐBELI ELSŐSÖK, TISZTELT SZÜLŐK!

A járványügyi helyzet miatt sajnos nem tudunk személyes kapcsolat során ismertetőt adni az elsős tanító nénikről, ezért számunkra is szokatlan bemutatkozási formát választottuk, de ennek ellenére igyekszünk bemutatni a 2021/2022-es tanév leendő első osztályaiban tanító pedagógusok munkáját. Az elkövetkező tanévben két első osztályt szeretnénk nyitni.

Rácz Andrea tanító néni

Rácz Andrea tanító néni
 
"Célom egy jó közösség kialakítása, amelyben kreatív, gondolkodtató, izgalmas, játékos, mozgásos feladatokkal haladhatok előre a tudás útján. Igyekszem arra törekedni, hogy minden kisgyermek a képességeinek megfelelően fejlődjék, saját tempójában haladva, személyre szabott feladatokkal érje el a kitűzött célt."


Szabó Éva tanító néni

"Célom, hogy a gyerekek jól érezzék magukat az osztályomban, az iskolánkban: pozitív élményekkel, biztos alapokat kapjanak a további tanuláshoz, használható ismereteket a további életükhöz. Figyelek arra, hogy egymás személyiségét tiszteletben tartsák, egymással elfogadók legyenek. A gyermekek sikere az én sikerem. Hiszem, hogy szeretettel, elfogadással és támogatással minden gyermeknek szárnyakat lehet adni!"

Sok szeretettel várunk benneteket, várjuk a személyes találkozást!

„Lehet, hogy elfelejtik, mit mondtál nekik, de soha nem fogják elfelejteni, hogy hogyan érezték magukat szavaidtól.“ (Carl Wiliam Buehner)